top of page
  • Yazarın fotoğrafıTEKDER

Toplu taşıma sistemlerinde korona virüs etkisi

Güncelleme tarihi: 9 Eki 2022

Ulaşım ve Toplu Taşıma Sistemlerinin Korona (Covid-19)Virüs Salgınından Etkilenme Refleksleri




Ulaşımın amacı, insanlar ve eşyayı en kısa sürede daha ucuz ve emniyetli bir şekilde taşımaktır. Devletin temel görevi ise; ekonomik ve toplumsal gelişmelerin yarattığı ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde ulaşım kapasitesini yaratan, ülke ve toplum çıkarlarına uygun ulaşım sistemlerini kurmak ve koordine etmektir.


"Ulaştırma sistemleri ve hizmetleri, modern ekonomilerin ve toplumsal gelişmenin temel öğesidir. Hızlı kentleşme, sanayileşme ve nüfus artışının beraberinde getirdiği sorunlar hiç kuşkusuz ulaşım sektörüne de yansımaktadır. "


Kentlerin nüfus ve alan olarak büyümesine paralel olarak kent içi ulaşım talebi de hızlı bir şekilde artış göstermiş, ancak pek çok kentte olduğu gibi artan talebe cevap verecek düzeyde ulaşım altyapısı tesis edilememiştir. Buna bir de özel araç sahipliğinin artması eklenmiş, sonucunda da otomobile dayalı bir ulaşım yapısı ortaya çıkmıştır. Sonuçta da yüksek altyapı gideri, trafik sıkışıklığı, aşırı yakıt tüketimi, gürültü ve hava kirliliği, sosyal ayrışma ve kentsel alanların verimsiz kullanımı gibi sorunlar ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde yaşanan ana sorunlardır. Salgın durumu, kenti sinir ağları gibi bir birine bağlayan, insanların ve yükün bu ağ içinde hareket etmesini kısıtlayan ve etkisi altına alan unsurlardandır. İnsan hareketliliğinin yoğun olduğu bu ağ içinde alınan tedbirler bir çok kişinin maruziyetini engellediği gibi bu alanlarda yapılan bilgilendirmeler de geniş kitlelere ulaşabilmektedir


37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Röportaj

bottom of page